Zničené končeky vlasov? Takto sa ich zbavíte v krátkom čase!

Zničené končeky vlasov kazia celkový dojem aj z toho najkrajšieho účesu. Je jedno či máte dlhé alebo krátke vlasy. V dôsledku častých úprav sú náchylné na štiepenie končekov, vlasy pôsobia neupravene a hlavne nezdravo. Jediným riešením však nemusí byť len ostrihanie. Základom je ale dôsledná starostlivosť, používanie správnych produktov a pomocníkov, ktorí vám prinesú radosť z krásnych vlasov.

Príčiny zničených končekov

Aby ste mohli riešiť dôsledky zničených končekov, je potrebné vedieť, čo ich spôsobuje a tak sa snažiť tomu predchádzať.

Rozštiepené končeky vlasov môžu byť zapríčinené:

  • - agresívnymi šampónmi
  • - fénovaním vlasov horúcim vzduchom
  • - nevhodným hrebeňom alebo kefou
  • - chemickými prostriedkami
  • - držaním redukčnej diéty

Fénovanie horúcim vzduchom je jednou z príčin poškodených a zničených končekov vlasov. Fén by ste mali používať čo najmenej a fúkať ich radšej chladnejším vzduchom. Obozretné buďte aj pri manipulácii s uterákom a vlasy ním nešúchajte, len z nich vysajte vodu jemným stláčaním. Vlasy nechajte voľne usušiť.

Nevhodne zvolená kefa alebo hrebeň môžu každodenným česaním spôsobiť poškodenie končekov vlasov. Končeky sa nemajú kedy spamätať a zregenerovať. Hrebeň by nemal mať husté zuby z umelej hmoty, ale radšej redšie. Investujte do kvalitného hrebeňa alebo kefy s prírodnými štetinami.

Pozor na diéty! Diétovanie sa môže prejaviť aj na kvalite vašich vlasov. Ak chcete schudnúť, tak určite prirodzenou cestou a nie hladovaním. Nevynechávajte zo svojho jedálnička dôležité a zdravé potraviny. Jednostranne zamerané potraviny zhoršujú nielen kvalitu pokožky, ale aj vaše vlasy. Všetko čo zjete, sa prejaví na vašich vlasoch.

Ostrihajte poškodené končeky vlasov

Vlasy s rozštiepenými končekmi vyzerajú staro a v skutočnosti aj staré sú. Na boj proti zničeným končekom vlasov je potrebné pravidelné zastrihávanie. Samozrejme nie o veľa, iba o milimetre. Získate tak pevné a plnšie vlasy. Ak odmietate ostrihanie poškodených končekov, tak si môžete privodiť ďalší problém. Zničené končeky poškodzujú kutikulu. Veľa žien si nechce dať podstrihnúť končeky z dôvodu, že prídu aj o zdravé vlasy. Rozštiepené končeky vlasov si môžete zastrihnúť skvelým pomocníkom a to zastrihávačom rozštiepených končekov. Zostrihne len tie vlasy, ktoré sú poškodené a vďaka nadstavcu si môžete sami zvoliť dĺžku zastrihnutia. Takéto zastrihávače sú ideálne aj do kaderníckych salónov.

Prírodní pomocníci na zničené končeky vlasov

Na vaše zničené končeky vlasov sú skvelými pomocníkmi oleje a to mandľový, jojobový, argánový, olivový, makadamiový alebo aj kokosový. Urobte si z nich masku alebo ich iba votrite do poškodených končekov a nechajte pôsobiť.

Maska z olivového oleja a avokáda vám pomôže s rozštiepenými končekmi a zanechá vlasy prirodzene hebké a lesklé. Polovicu zrelého avokáda zmiešajte s extra panenským olivovým olejom a urobte krémovú kašu. Najskôr si vlasy umyte šampónom a potom použite masku. Zakryte a nechajte pôsobiť 20 minút. Neskôr vlasy opláchnite a uvidíte ten rozdiel. Aj samotný olivový olej, ktorý nahrejete v mikrovlnke vám pomôže. Dôkladne ho vmasírujte do končekov, následne zabaľte do teplého uteráka, nechajte pôsobiť a potom opláchnite vodou.

Jojobový olej je dobrý nielen pre pokožku, ale aj pre zničené končeky. Trochu oleja si vmasírujte do končekov vlasov a nechajte pôsobiť. Ideálne aj niekoľko hodín alebo celú noc.

Kokosový olej pôsobí úžasne na celé telo a pomôže riešiť aj problémy s rozštiepenými končekmi. Votrite ho jednoducho do končekov vlasov a nechajte pôsobiť pokojne aj hodinu. Nezabudnite ho dobre opláchnuť.

Med má skvelé regeneračné schopnosti a je častou prísadou domácich masiek na vlasy. Schopnosť regenerácie využite pri rozštiepených končekoch vlasov. Med aplikujte v primeranom množstve na postihnuté končeky a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Následne ho zmyte šampónom.

Séra a balzamy na poškodené končeky vlasov

Správnou starostlivosťou o vaše vlasy môžete predchádzať alebo zastaviť štiepenie končekov. Po umývaní vlasov použite vždy kondicionér, ktorý dodá vašim vlasom vitalitu, hydratáciu a ochráni ich pri ďalšej úprave, akými sú česanie a sušenie. Pravidelné používanie masiek na rozštiepené končeky pomôže riešiť problém, treba ich vmasírovať do mokrých vlasov, nechať pôsobiť a dôkladne opláchnuť.

Veľkými odborníkmi na zničené končeky vlasov sú špeciálne séra, oleje a balzamy. Obsahujú prírodné látky, glycerol, kokosový a olivový olej. Ich pravidelným používaním zregenerujete vaše suché a poškodené končeky vlasov. Čo je veľmi dôležité nezanechávajú pocit mastnoty. Niektoré prípravky obsahujú kolagén, keratín, či mliečne proteíny. Aplikujú sa buď sa mokré alebo suché vlasy a už sa nezmývajú.

Dajú sa zničené kočeky vlasov odstrániť?

Zničené končeky vlasov sa odstrániť šibnutím čarovného prútika nedajú. Ako sme už písali vyššie, dôležité je vlasy pravidelne podstrihávať a správať sa k nim šetrne, aby sme predchádzali vzniku zničených a rozštiepených končekov. Vlasy často nefarbite, nefénujte, nežehlite a nezaťažujte rozličnými chemikáliami. Používajte kvalitné prípravky, ktoré zastavia štiepenie končekov. Prípravky s obsahom alkoholu sú úplne nevhodné, takisto aj fénovanie horúcim vzduchom, či česanie mokrých vlasov. Dôležitá je aj správna výživa s dostatkom vitamínov a minerálov.